ponedjeljak, 5. prosinca 2016.

Husari


  • SASTOJCI:
  • 80 g kristal šećera
  • 2 vanilin šećera
  • žumanjka
  • 200 g maslaca
  • ribana korica od jednog limuna
  • 1 žlica limunova soka
  • 100 g mljevenih oraha
  • prstohvat soli
  • 300 g glatkog brašna

  • Nadjev:
  • marmelada (po želji)
  • 1 čajna žlica ruma
  • šećer u prahu za posipanje
  • Priprema:
  • Priprema

    1. 1.
      Žumanjke, vanilin šećer i kristal šećer miksati. Nakon par minuta dodati na listiće izrezan maslac ( sobne temperature) i miksati dok se smjesa dobro poveže - cca 15 minuta.
    2. 2.
      Umiješati koricu limuna i sok od limuna, a zatim lagano kuhačom umiješati mljevene orahe. Brašno prosijati i dodavati ga u prethodnu smjesu, žlicu po žlicu i lagano miješati ručno, dok se sve ne utroši i tako formira smjesa tj tijesto za keksiće.
    3. 3.
      Gotovu smjesu prekriti prijanjajućom folijom i staviti u hladnjak da odstoji 2 sata.
    4. 4.
      Smjesu podijeliti na dva dijela. Od svakog dijela formirati valjak i rezati ga na veličinu po želji (ovisi o tome kolike uštipke želite). Ja obično izrežem komade veličine 3cm x 1 cm.
    5. 5.
      Formirati kuglice i u sredini napraviti udubinu - najbolje sa drškom kuhače, kojeg ćemo uroniti u brašno da nam se nebi ljepilo za uštipke. Formirane uštipke slagati u pleh prekriven papirom za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici cca 12 minuta na srednjoj prečki na tempraturi od 180 C.
    6. 6.
      Tople uštipke posuti sa šećerom u prahu.
      Marmeladu staviti u lonac sa 1 čajnom žlicom ruma, dobro promiješati i  lagano zagrijati. Sa malom žlicom stavljati marmeladu u udubinu (sredinu) husarskog uštipka i pustiti da se skroz ohlade. Ohlađene uštipke staviti u limenu kutiju tj na sigurno ;) , nakon degustiranja !!

0 komentari:

Objavi komentar

 

Fini blagdanski kolači Template by Ipietoon Cute Blog Design